Historische wandschildering bij Grimbergen-Noordermeer

Oorsprong oudste familiebedrijf in de regio komt tot leven!

Zodra Marleen Dijkdrent van IN-KLEUR wandschilderingen de grote witte muur van 5 x 4 meter in het trappenhuis zag, werd ze enthousiast. Zo’n groot wit vlak vraagt om muurschildering! Al een tijdlang dacht de directie van Grimbergen-Noordermeer na over een geschikt kunstwerk. Pas nadat ze een muurschildering van Marleen zagen bij een klant viel alles op zijn plek. Dat moest het worden! Een muurschildering met de bijzondere oorsprong van het bedrijf uitgebeeld in sephia, als op een oude ansichtkaart.

Want precies 264 jaar geleden begon het bedrijf als smederij aan de Vliet in Rijnsburg, op de plaats waar nu apotheek Sloothaak te vinden is. Toen hij overleed nam zijn schoonzoon, Hendrik Grimbergen, de smederij over. Hij werd de eerste van een lange rij Grimbergens, die van vader op zoon de smederij overnamen. Sinds 1910 is de naam Noordermeer aan het bedrijf verbonden, toen een neef zijn intrede deed in het bedrijf. Sindsdien is de smederij uitgegroeid tot een modern installatiebedrijf zoals het nu is.

Met hulp van oude foto’s, bewaarde materialen en verhalen van de oud-directeur maakte Marleen een ontwerpschets. Maar wat bleek, de brug klopte niet! In die tijd liep de Vliet door tot de Kanaalstraat en was er een klein bruggetje naar het Rapenburg aan de overkant. Gelukkig waren er veel oude foto’s van de bewuste plek te vinden in het archief van het Rijnsburgs museum, want het was in die tijd een iddylisch plekje. Ook de precieze gevel, bestrating, kleding en materialen uit die tijd werden achterhaald. Het ontwerp werd uitgetekend op de muur en met behulp van een steiger werd in 5 dagen tijd de muurschildering gemaakt. Met als resultaat een realistisch beeld van het bedrijf, zoals het er in die tijd aan toe ging. Met hard werkende mannen die een paard van hoefijzers voorzien, de aanvoer van materiaal via een boot op de Vliet en kinderen die spelen op de brug. De oorsprong van het oudste familiebedrijf in de regio komt tot leven!

Nieuws